Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki gorącej wody•
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- gotowane lub surowe owoce lasu, np. truskawki, jagody, maliny lub poziomki
- kapusta kiszona i grzyby (proporcje według uznania)
- ser biały
Sposób przyrządzenia::
Mąkę wysypać na stół, zrobić dołek, wlać niewielką ilość wody, następnie zagniatać, dość szybko dodając stopniowo resztę wody, pamiętając, że ciasto nie może kleić się do rąk ani być twarde (w razie czego dolać wody lub dosypać mąki)
Oderwać kawałek ciasta (mniej więcej 1/4 jego część) i rozwałkować ją na posypanej mąką stolnicy. W razie potrzeby podsypać mąką.Krążki wycinać z ciasta specjalną foremką lub szklanką.Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę nadzienia, złożyć na pół, starannie skleić brzegi palcami lub widelcem. Tak samo postąpić z resztą ciasta.Zagotować wodę w średniej wielkości garnku, dodać sól. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Poczekać, aż woda znowu się zagotuje, zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną, gotować je odkryte przez około 2-3 minut.
Pierogi są nazywane oszczędnymi, gdyż można je nadziać tym co mamy pod ręką! A i ciasto nie jest kosztowne.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Justynę (nick Tina)