Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 25 dag zmielonego twarogu
- 5 dag margaryny lub masła
Farsz:
- 5 jaj
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- pęczek koperku (można zastąpić inną zieleninką)
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę i margarynę posiekać na stolnicy, dodać twaróg i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość mniej więcej 3 mm i wyciąć krążki spodkiem od szklanki.
4 jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i posiekać w niezbyt drobną kostkę.
Koperek (czy też jakąś jego alternatywę) także posiekać.Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu.Posiekane jajka, koncentrat pomidorowy, koperek i cebulę połączyć i dobrze rozetrzeć. Dodać surowe jajo, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz zamieszać.
Nałożyć farsz na krążki ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi kłaść na mocno rozgrzany w głębokiej patelni olej i usmażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej smakują z jakąś pikantną surówką.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Julianna Staszyńska