Składniki:
-
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 20 dag twarogu
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki mąki
- 10 dag powideł porzeczkowych
- 10 łyżek tartej bułki
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Połowę tłuszczu utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać żółtko, twarożek, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek, filiżanką wykroić kółka. Nakładać na nie po pół łyżeczki powideł. Kółka złożyć, zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę. Pierożki wrzucać partiami i gotować na małym ogniu 10 minut. Pozostały tłuszcz stopić, wsypać resztę cukru kryształu i tartą bułkę, uprażyć na brązowy kolor. Pierożki wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć. Pierożki podawać z sosem waniliowym.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Helenę Staszyńską
1 comment for “Pierożki z serem i powidłami”