Składniki:
- 1kg piersi z kurczaka
- ok.pół litra oleju
- 150g mąki
- pół szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 3 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka lub ostra (według gustu)
- sól ziołowa
- pieprz kolorowy
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka kroimy w paseczki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawa do kurczaka i wkładamy pod przykryciem do lodówki na godzinę. Możemy również pozostawić go na noc, nabierze wtedy wyrazistszego smaku. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, musi być gęste, i doprawiamy przyprawami. Bułkę tartą i płatki wymieszać (więcej płatków niż bułki).Kawałki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym, obtaczać w panierce i smażyć na złoty kolor.