Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka dość ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 30 dkg ugotowanych ziemniaków
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 20 dkg chudego twarogu
- Do polania pierogów:
- śmietana lub wędzony boczek przesmażony
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, mozna dodac troche wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde.
Ugotowane ziemniaki okraszamy przesmażonym boczkiem i zeszklona cebulką. Rozgniatamy na puree. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy wystygną dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie łączymy.
Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 2 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą sie wodę wrzucamy stopniowo pierogi. Delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku. Pierogi podajemy polane tłuszczykiem z boczku lub kwaśną śmietaną.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Danutę