Składniki: 2 szklanki soku ze świeżych lub kiszonych buraków 4 szklanki jogurtu naturalnego pęczek zielonego koperku garść natki zielonej pietruszki sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Do dużego szklanego naczynia wlać sok z buraczków i dodać jogurt naturalny. Posiekać koperek i natkę pietruszki, dodać do soku. Doprawić cukrem i solą do smaku , wymieszać. Podawać…
Tag: buraki
Buraki
Buraczane placuszki Iwony
by Maria Leśnik • • 0 Comments
Składniki: 4 buraki czerwone 3 kwaśne jabłka ½ kg białego sera 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany ¼ szklanki wody niegazowanej łyżeczka cukru, sól do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Buraczki umyć, ugotować, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twaróg z mlekiem utrzeć na jednolitą masę. Jabłka…
Panga
Ryba panga na buraczkach
by Karolina Surówka • • 0 Comments
Składniki: 6 filetów z pangi 6 średnich buraczków 1 pęczek zielonego koperku 2 łyżeczki suszonego tymianku 6 łyżek oliwy sok z 1 cytryny, kilka utłuczonych ziarenek kawy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Przyrządzić „ocet” kawowy. Pół szklanki soku z cytryny wymieszać z potłuczonymi ziarenkami kawy. Odstawić na 3-4 dni. Przecedzić i odlać do buteleczki.…
Sałatki
Sałatka z buraczków z łososiem
by Klaudia Kukułka • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg łososia wędzonego 3 ugotowane buraczki 2 jabłka pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku pęczek zielonego koperku 2 łyżki majonezu ½ szklanki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Buraczki, jabłko, rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Tak przygotowane składniki wkładamy do szklanej misy. Mieszamy z majonezem i łyżką jogurtu, doprawiamy solą i…
Surówki
Surówka z buraczków na ostro
by Renata Raczek • • 0 Comments
Składniki: 4 czerwone ugotowane buraczki 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Ugotowane buraczki kroimy w wąskie paseczki. Przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę, musztardę i ocet balsamiczny. Tak przygotowanym sosem polewamy buraczki. Podajemy jako przystawkę do drugiego dania. Smakuje też z pszennym pieczywem.