Składniki: 12 czerstwych bułek łyżeczka soli 1/2 l. letniego mleka natka pietruszki 5 jajek Przygotowanie: Bułkę rozdrobnić na kawałeczki. Natkę drobno posiekać. Do bułek wlać mleko, dodać sól i natkę. Wbić jajka i wyrobić masę. Z masy uformować kuliste knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, włożyć knedle i gotować ok. 20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową,…
Tag: bułki
Drób
Udka smażone na głębokim tłuszczu
by Ela • • 0 Comments
Składniki: 6 udek kurczaka 2 jajka 4 suche bułeczki ½ zkl. mąki 1 l tłuszczu pęczek natki plasterki cytryny Sposób wykonania: Udka kurczaka obtoczyć w mące potem zanurzyć w roztrzepanych jajkach a potem w obtoczyć w bułeczkach startych na tarce. Smażyć na głębokim tłuszczu około 12-15 minut. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.…
Inne wypieki
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami
by Agnieszka G • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg mąki pszennej 10 dag margaryny 30 dag cukru 15 dag drożdży 5 jajek 20 dag rodzynek 2 cukru sól ciepłe mleko Sposób wykonania: Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W między czasie drożdże rozprowadzić w ½ szkl. ciepłego mleka, wówczas dodać 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić…
Zupy
Tradycyjna wodzionka
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 8 szkl. wody 10 dag boczku 3 ząbki czosnku 5 dag przesianej mąki Vegeta sól pieprz kminek 4 wczorajsze bułki Sposób wykonania: Bułki pokroić w kostkę, którą wstawić do rozgrzanego piekarnika aby się zarumieniły. W między czasie wodę zagotować z dodatkiem Vegety i kminku oraz rozgniecionego czosnku. Następnie boczek pokroić w kostkę i przesmażyć…
Inne wypieki
Bułeczki parowane
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 2,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 dkg suszonych drożdży 1 jajko 10 dkg dżemu owocowego lub konfitur 1 łyżka syropu owocowego Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem i 1 szklanką wody. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Z tak przygotowanego ciasta przygotować wałkując prostokąt o grubości…