Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki parowane

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 dkg suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 10 dkg dżemu owocowego lub konfitur
  • 1 łyżka syropu owocowego


Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem i 1 szklanką wody. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Z tak przygotowanego ciasta przygotować wałkując prostokąt o grubości 7 mm. Powierzchnię posmarować dżemem i pokroić na 20 równych kawałków, każdy ściśle zrolować, posmarować sokiem i pozwolić aby jeszcze  przez 20 minut rosły. Gotować na parze przez 30 minut.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Gabriela Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *