Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe krakersy z sezamem

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • ½ szklani ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego masła
  • sezam


Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z solą, przesiać. Stopniowo dodając wodę i masło wyrobić bardzo dokładnie jedwabiście gładkie ciasto. Dodatkowo wyrabiać wałkując. Finalnie uformować płat ciasta o grubości około 4 mm. Używając kieliszka lub szklanki wykrawać z płata ciasta odpowiednio duże ciasteczka. Każde ciastko smarować skłóconym jajkiem i posypać ziarnem sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Gabriela Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *