Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Serowe batoniki

Składniki:

  • 50 dkg dobrego, tłustego twarogu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ kostki rozpuszczonego masła
  • 10 dkg cukru
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • sól


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa. Tak przygotowane ciasto rozwałko do grubości 1 cm i ostrym nożem wykrawać z niego „batoniki” o wymiarach 2 na 10 cm. W rondlu rozgrzać dużą ilość oleju, smażyć w nim batoniki aż lekko się zarumienią. Podawać posypane cukrem pudrem.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Aneta K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *