Składniki: 1 kg kabaczków sól, cukier do smaku 5 dkg masła 1 szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Kabaczka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na cedzaku i włożyć do naczynia z wrzącą osoloną wodą i gotować 10 minut. Podawać potrawę, polaną zrumienioną tartą bułką i polaną stopionym masłem.
Tag: bułka tarta
Przekąski
Pulpety z bułki tartej
by Karol Waśniewski • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l mleka 25 dag bułki tartej 4 jajka kilka łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła sól Sposób wykonania: Bułkę tartą podrumienić na suchej patelni po czym przełożyć ja do miseczek i zalać mlekiem, odstawić na bok aby napęczniała. Gdy bułka napęcznieje dodać do niej mąkę, żółtka oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać na…
Dodatki
Kulki z tartej bułki
by Klaudia Górniak • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. tartej bułki 3 surowe żółtka ćwierć szklanki mielonego kminku sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki wody Sposób wykonania: Bułkę zalać ciepłą wodą i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając po czym zdjąć z ognia i dodać pietruszkę, żółtka oraz kminek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą…
Makarony
Złocisty makaron
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 400-600 g makaronu 6-8 łyżek masła 10 łyżek tartej buki sól Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć bułkę tartą. Następnie makaron odcedzić i polać go masełkiem z bułką tartą.
Brokuły
Brokuły w bułce tartej z serem
by Marcin • • 0 Comments
Składniki: • ¼ szkl. oliwy z oliwek • 2 brokuły • ¼ szkl. roztopionego masła • 1/3 szkl. bułki tartej • 1/3 szkl. startego sera romano • pieprz Sposób wykonania: Brokuły przekroić na połówki i zblanszować we wrzącej wodzie po czym zahartować w zimnej wodzie. Następnie ułożyć je na formie wysmarowanej 1 łyżką oliwy. Resztę…