Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bułeczki

Jagodzianki

Zaczyn: drożdże 7 dag mleko 1/2 szklanki mąka 1/4 szklanki cukier 1/4 łyżeczki Ciasto: masło 120 g cukier 3/4 szklanki żółtka 3 sztuki mleko 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie sól 1/4 łyżeczki skórka z cytryny 1 łyżeczka mąka 3,5 szklanki Nadzienie: jagody 1/4 kg cukier 3/4 szklanki Wierzch: żółtko 1 sztuka cukier 6 łyżek…

Bułgarskie kluseczki

Składniki: pół szklanki mąki 1 jajko szczypta soli 3-4 łyżki wody olej do smażenia Sposób wykonania: Zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Wykrawamy bardzo małe kółeczka (np. naparstkiem lub korkiem z butelki). Smażymy na oleju na złoty kolor. Kluseczki idealnie nadają się do różnego rodzaju zup. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez jessica

Bułeczki ze śliwkami

Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 2,5 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 1 szklanka cukru cukier wanilinowy 1 kg śliwek Sezam Sposób wykonania: Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.…

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Składniki: 1,5 kg mąki pszennej 10 dag margaryny 30 dag cukru 15 dag drożdży 5 jajek 20 dag rodzynek 2 cukru sól ciepłe mleko Sposób wykonania: Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W między czasie drożdże rozprowadzić  w ½ szkl. ciepłego mleka, wówczas dodać 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić…

Bułeczki z masa szynkową

Składniki: 12 dag szynki 2 łyżki majonezu 2 bułeczki drożdżowe 4 plastry pomidora Sposób wykonania: Majonez oraz szynkę zmiksować na gładką masę. Następnie bułeczki opiec w tosterze po czym każdą posmarować nasza masą. Przed podaniem położyć jeszcze plastry pomidora. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Weronika