Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bułeczki

Bułeczki parowane

Składniki: 2,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 dkg suszonych drożdży 1 jajko 10 dkg dżemu owocowego lub konfitur 1 łyżka syropu owocowego Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem i 1 szklanką wody. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Z tak przygotowanego ciasta przygotować wałkując prostokąt o grubości…

Bułeczki z sardelami

Nakrajać cienko w formie serca lub ośmiokątnych kawałków bułeczki na mleku lub z pszennego chleba i obrumienić w maśle. Wymyć parę razy sardele, przepołowić, obrać z ości, przekrajać na 2 lub 3 części. Osobno usiekać drobno kilka sardeli, wziąć masła świeżego, parę twardo ugotowanych żółtek, utrzeć razem, przefasować przez sito, wymieszać z oliwą, musztardą, pieprzem,…

Bułeczki zwane „kanapkami”

Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…

Bułeczki zwane „kanapkami”

Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…