Składniki:
• 525g maki pszennej
• ok.300ml wody
• 3 łyżeczki suchych drożdży lub 20g świeżych
• 4 łyżki masła
• 1 łyżeczka soli
Szpinak jak zwykle odparowywuję (mowa o mrożonym) i pyrkam z odrobinką mleka i czosnku. Koreczki anchois i oliwki kroję drobno i mieszam z uduszonym szpinakiem. Teraz bułeczki: odcinam wierzch i wydrążam miąższ. Bułeczki napełniam farszem szpinakowym i zapiekam w piekarniku. Takie bułeczki można przybrać plastrami jajka ugotowanego na twardo, filecikami anchois, co tam Wam…
W arcyciekawej książce pani Katarzyny Pospieszyńskiej "Przygoda kulinarna" wyczytałam, że niezwykle popularne są w Stanach bułeczki zwane . Było to podobno ulubione danie Lincolna, takie bułeczki podawane na gorąco z białym sosem na śniadanie. Przepis jest następujący: 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek zimnego masła lub margaryny 2/3…