Składniki: 7 bakłażanów 1 cebula 3 pomidory 1 szkl. bryndzy 1 szkl. mleka 4 jajka 4 łyżki masła 2-3 łyżki oleju 1 łyżka mąki pszennej natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Obrane bakłażany pokroić w kostkę po czym podsmażyć je na połowie rozgrzanego oleju. W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem i również pokroić je w…
Tag: bryndza
Ziemniaki
Placki ziemniaczano-maślane z bryndzą
by Lila Baryła • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag maki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli 30 dag bryndzy tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na każdym placku ułożyć…
Ziemniaki
Placki ziemniaczano-maślane z piekarnika
by Ola Kupka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni…
Grillowane ziemniaki
Nadzienie z bryndzy i szynki do ziemniaków z grilla
by Gosia Bugajska • • 0 Comments
Składniki: 60 g bryndzy 100 g sera mascarpone 3 łyżki śmietany 60 g szynki sól pieprz Sposób wykonania: Bryndze utrzeć z śmietaną i mascarpone po czym dodać jeszcze szynkę pokrojoną w małą kosteczkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Jajka
Pasta z bryndzy z kaparami i anchois
by Marzena Krukowska • • 0 Comments
Składniki: 120 g bryndzy 120 g masła 1 łyżeczka kaparów 1 filet anchois ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy papryka w proszku kminek sól Sposób wykonania: Masło razem z bryndzą przetrzeć przez sito. Następnie anchois, kapary oraz szczypiorek posiekać i dodać do masła oraz bryndzy. Dodać jeszcze musztardę i całość dokładnie utrzeć i doprawić do…