Składniki: 5 ziemniaków 1 szkl. lekko roztopionego masła 3 szkl. maki 8 łyżek starej bryndzy 2 białka 2 łyżeczki kminku ½ łyżeczki sody sól Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wówczas dodać do nich mąką, bryndzę, masło oraz sodę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Powstałe ciasto…
Tag: bryndza
Sery
Przysmak serowy
by Martyna Klusek • • 0 Comments
Składniki: 40 dag tłustego twarogu 20 dag bryndzy 1 puszka mieszanki meksykańskiej sól pieprz zielenina Sposób wykonania: Ser zemleć razem z bryndzą po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać mieszankę meksykańską i dokładnie wymieszać. Powstałą masę ułożyć na folii aluminiowej i uformować wałek. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Przed pdoaneim odwinąć z…
Sosy
Pasta z sardynek i bryndzy
by Beata Łączyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 pudełko sardynek 20 dag bryndzy sól Sposób wykonania: Sardynki oczyścić po czym dodać bryndzę i dokładnie utrzeć na gładką masę. Doprawić do smaku solą.
Dodatki
Pasta z bryndzy do kanapek
by Karol Kossowski • • 0 Comments
Składniki: bryndza śmietana czerwona papryka w proszku odrobina pasty pomidorowej Sposób wykonania: Bryndzę rozetrzeć po czym dodać śmietanę oraz pastę pomidorową. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku papryką w proszku.
Sosy serowe
Sos serowy z nasionami słonecznika
by Kinga Jakubek • • 0 Comments
Składniki: 50 g masła 50 g bryndzy 50 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 garść liści bazylii 4 listki rozmarynu 2 gałązki tymianku 50 g nasion słonecznika Sposób wykonania: Miękkie masło utrzeć z dodatkiem twarogu i bryndzy. Następnie dodać posiekany czosnek, bazylię, tymianek, rozmaryn oraz nasiona słonecznika. Całość dokładnie wymieszać.