Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Solone paluszki z ziemniaków

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 szkl. lekko roztopionego masła
  • 3 szkl. maki
  • 8 łyżek starej bryndzy
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki sody
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Wówczas dodać do nich mąką, bryndzę, masło oraz sodę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Powstałe ciasto rozwałkować na gruby placek i pokroić na cienkie paluszki, które posmarować roztrzepanym białkiem i potem posypać kminkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec aż staną się chrupkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *