Składniki: 300 g kaszy kukurydzianej 150 g bryndzy 100 g masła sól Sposób wykonania: Kaszę zalać 900 ml osolonej wody. Dodać jeszcze 2 łyżki masła i gotować na małym ogniu cały czas mieszając około 15 minut. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem po czym układać w nim kasze przesypując ją bryndzą. Resztę masła ułożyć na wierzch.…
Tag: bryndza
Jajka
Pasta z bryndzy
by albertos • • 0 Comments
Składniki: bryndza owcza 25 dag śmietana 10 dag cebula 3 dag ogórki korniszone 5 dag Sposób przyrządzenia Ser bryndza należy dokładnie utrzeć ze śmietaną. Ogórka korniszona należy bardzo drobno posiekać, podobnie cebulkę. Warzywa należy połączyć z rozdrobnionym serem, wszystko dokładnie wymieszać, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos…
Jajka
Kotlety z bryndzą
by agap • • 1 Comment
Składniki: 50dag ziemniaków 20 dag bryndzy 4 jaja 1/4 szklanki ryżu 1 pęczek pietruszki mąka olej sól. pieprz Sposób przyrządzenia: Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, zetrzeć na tarce. Ugotowany ale twardy jeszcze ryż wymieszać z ziemniakami. Dodać roztartą bryndzę, jaja, posiekaną natkę. Ostrożnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z otrzymanej masy formować kotlety i smażyć…
Sosy serowe
Sos serowy*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 100g bryndzy lub fety ząbek czosnku 3 łyżki mleka 2 łyżki oliwy 4 łyżki twarogu 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek sól, pieprz sos worcester Sposób przyrządzenia: Bryndzę zmiksować z czosnkiem, mlekiem, oliwą. Wymieszać z twarogiem. Dodać posiekane oliwki. Doprawić wedle gustu. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata