Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: borówki

Powidła z borówek

Składniki: 1 kg borowików 2 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia po czym je zamknąć.

Powidła z borówek

Składniki:  1 kg borówek  2 szkl. cukru  1 szkl. wody   Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia…

Jabłka na chłodne wieczory

Składniki: 8 jabłek 1 szkl. borówek ½ szkl. cukru cukier puder Sposób wykonania:Jabłka wydrążyć.Następnie borówki wymieszać z cukrem i napełnić nimi jabłka.Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym po czym podlać odrobiną wody.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec do miękkości.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T

Dżem z borówek do mięs

Składniki: 1 kg borówek 1 kg jabłek 50 dag gruszek 50 dag cukru Sposób wykonania: Z cukru i ¾ szkl. wody ugotować syrop po czym włożyć do niego obrane gruszki i przez chwilę gotować po czym je wyjąć a do syropu włożyć borówki oraz obrane jabłka i mieszając smażyć na małym ogniu do momentu, aż…

Krem z borówek

Składniki: • 40 dag borówek • 10 dag cukru kryształu • 10 dag cukru pudru • półtorej szklanki mleka • 3 żółtka • 1/2 laski wanilii • trochę mąki ryżowej Wykonanie: Świeże czyste borówki usmażyć z cukrem kryształem dosyć gęsto, po czym ochłodzić je. Z mleka, cukru pudru, wanilii i żółtek zrobić gęsty sos, dodając…