Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: borówki

Chlebek orzechowy z borówkami

Składniki: 750 g mąki 2 łyżeczki proszku dopieczenia 200 g cukru szczypta soli 50 g masła 6 łyżek soku pomarańczowego 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 1 jajo 100 g tartych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 150 g umytych i przebranych borówek masło i tarta bułka do formy Sposób przyrządzenia: Podłużną formę (20 cm) wysmarować…

Suflet z pumpernikla z szynką i borówkami

Składniki: • 100g pumpernikla • 2cl jałowcówki • 50g cukru • 50g masła • szczypta soli • 20g mąki • 1 łyżka borówek • 4 plastry surowej szynki • 1 łyżeczka naci buraczanej • 2 jaja • 200g śmietany • 1 łyżeczka chrzanu Sposób przyrządzenia: Okruszyny pumpernikla namoczyć w jałowcówce. Utrzeć cukier z masłem na…

Jabłka pieczone z borówkami

Składniki: • 8 jabłek • 1 szklanka borówek brusznic • 0.5 szklanki cukru • 2 łyżki stołowe cukru pudru Sposób przyrządzenia: Z jabłek usunąć gniazdka nasienne, po czym wgłębnie napełnić borówkami, zmieszanymi z cukrem. Jabłka umieścić w brytfannie i zapiec w piekarniku. Aby nie pękały, do brytfanny dolewać trochę wody. Gotowe posypać cukrem pudrem. Przepis…

Borówki na ostro po szwajcarsku

Skład: 1 kg borówek 2 szklanki cukru 1,5 szklanki białego wytrawnego wina szklanka octu 6% listek laurowy 2-3 goździki 10 ziaren ziela angielskiego cieniutko skrojona skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny         Sposób wykonania: Wlać do garnka wino, ocet, wsypać cukier i włożyć korzenie zawinięte w gazę. Zagotować i wrzucić przebrane opłukane…

Borówki do mięsa z gruszkami i jabłkami 2

Skład: 2 kg borówek 1 kg twardych gruszek 1 kg jabłek (antonówki) 4 szklanki cukru     Sposób wykonania: Jabłka obrać i poszatkować, wrzucić do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować na wolnym ogniu na przecier. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop. Gruszki obrać, usunąć gniazda i wrzucić połówki na wrzący syrop,…