Składniki:
- 750 g mąki
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 50 g masła
- 6 łyżek soku pomarańczowego
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 jajo
- 100 g tartych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
- 150 g umytych i przebranych borówek
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przyrządzenia:
Podłużną formę (20 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 "C. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Posypać cukrem i solą, rozłożyć na mące ciasto pokrojone w płatki. Wymieszać wszystkie składniki tak, aby powstała grudkowata masa. Sok pomarańczowy wymieszać ze skórką pomarańczową i rozmąconym jajem, wylać na ciasto i lekko wymieszać. Dodać pokrojone orzechy i borówki; wymieszać lekko i przełożyć ciasto do formy. Wygładzić powierzchnię.
Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 1/2 godziny. Gotowe ciasto odstawić na 12 godzin, żeby dało się łatwiej pokroić.