Skład:
- 2 kg borówek
- 1 kg twardych gruszek
- 1 kg jabłek (antonówki)
- 4 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i poszatkować, wrzucić do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i
gotować na wolnym ogniu na przecier. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować
syrop. Gruszki obrać, usunąć gniazda i wrzucić połówki na wrzący syrop,
smażyć na wolnym ogniu potrząsając rondlem aż będą szkliste. Wyjąc.
Przebrane, opłukane i osaczone borówki wrzucić na ten wrzący syrop, smażyć
20 min. na małym ogniu. Dodać rozgotowane jabłka, smażyć kilka minut. Dodać
gruszki, po zawrzeniu odstawić i gorące nakładać do wyparzonych słoików.
Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Takie borówki nie są za słodkie, kto woli
słodsze, niech doda jeszcze jedna szklankę cukru.
1 comment for “Borówki do mięsa z gruszkami i jabłkami 2”