Skład:
- kilogram twardych gruszek
- Kilogram jabłek
- Kilogram śliwek
- 3/4 kg cukru
- 8-10 goździków
- kawałek cynamonu
- 10 ziarnek pieprzu
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
3-4 szklanki wody zagotować z cukrem i korzeniami, wsypać 1,5 łyżeczki kwasku.
Gruszki obrać, przekroić na pół lub na ćwiartki, odrzucić gniazda, wrzucić
do syropu i resztę kwasku, krótko zagotować. Szybko obrać jabłka, pokroić
jak gruszki i dorzucić do syropu, odsuwając na chwile z ognia. Umyte śliwki
przekroić, odjąć pestki. W wyparzonych słoikach układać warstwę gruszek,
jabłek i śliwek, całość zalać gorącym syropem. Słoiki zakręcić i
pasteryzować 25 min. od momentu wrzenia na średnim ogniu. Woda w garnku ma
mieć te sama temperaturze, co zalewa w słoikach w momencie wkładania.
Marynata świetnie się trzyma i dodaje się ja do pikantnych sałatek, jest b.
wydajna.