Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z jelenia duszona w sosie jałowcowym z makaronem wstążki

1 pęczek bylicy piołunu
1 pęczek szałwii
1-1,3 kg łopatki jelenia

Opłukać i dokładnie obsuszyć, oberwać listki opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, ściągnąć błony, nadziać ziołami łopatkę jelenia mocno obwiązać nicią kuchenną przyprawić

solą, pieprzem
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczką papryki w proszku

oraz

2 cebule

obrać i pokroić w ósemki. Do brytfanny wlać

125 ml (1/8 l) oleju spożywczego

i silnie rozgrzać, wtedy włożyć mięso i cebulę, ostro obsmażyć, wydzielający się przy smażeniu sok rozprowadzać od czasu do czasu

250 (1/4 l) czerwonego wina
2 goździki

i wodą, trochę czerwonego wina zachować, dodać pieczeń posmarować miodem i brytfanę bez przykrycia wstawić do piekarnika.

Temperatura pieczenia w piekarniku tradycyjnym:

(uprzednio nagrzanym) 180-200°C

Temperatura pieczenia w piekarniku z termoobiegiem:

(nie nagrzanym) 160-180°C

Czas pieczenia:

50 – 60 minut.
Do pieczenia dodać

2 łyżeczki jagód jałowca (rozgniecionych)

sok z pieczenia po raz ostatni rozprowadzić zachowanym czerwonym winem
dodać

150 g kremowej śmietany (18%)

razem rozmieszać, ale już nie gotować
pieczeń pozostawić w sosie na 10 minut, potem wyjąć i pokroić w cienkie plastry
oczyścić

2 bulwy kopru włoskiego

odciąć łodygi tuż nad bulwami, usunąć zewnętrzne zbrązowiałe części i liście, przyciąć końcówki bulw, umyć je, przepołowić i pokroić na kawałki jednakowej wielkości, zblanszować w osolonej wrzącej wodzie, obtoczyć w

100 g masła

i posypać zielonym koperkiem.

Na makaron wstążki

400 g pszennej mąki
4 jajka
1 szczyptę soli
1 szczyptę startej gałki musztardowej

wyrobić na gładką masę, ew. dodać jeszcze trochę mąki, wyrabiać do chwili, gdy powierzchnia ciasta stanie się lśniąca gotowe ciasto odstawić na około 1/2 godziny, potem rozwałkować, zwinąć w rulon i pokroić na paski (wstążki) zagotować

2 1/2 – 3 l osolone wody

wrzucić makaron, ugotować w ciągu około 5 – 8 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *