Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: borówki

Borówki z gruszką

Składniki: 800 g borówek 1 gruszka 60 g cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu około 5 minut. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie obrać gruszkę i pokroić ją w dużą…

Borówki z chrzanem i jabłkiem

Składniki: 200 g borówek 1 jabłko 3 łyżki starego chrzanu 100 g cukru sól sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. Następnie obrać jabłko i pokroić go w…

Chrzan z borówkami – Adama

Składniki: 5-6 łyżek startego chrzanu łyżka soku z cytryny 5 łyżek dżemu borówkowego 2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina sól łyżka miodu Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przed podaniem mocno schłodzić. Idealny do mięs, jajek i wędlin.

Napój borówkowy z miodem

Składniki: 0,5 kg borówek 2 l wody 1/ 2 szkl. cukru 2-3 łyżki miodu Sposób wykonania: Oczyszczone borówki rozgnieść widelcem. W między czasie doprowadzić wodę do wrzenia, wówczas zdjąć ją z ognia i ostudzić. Gdy woda będzie chłodna, zalać nią borówki. Dodać cukier oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 tygodnie.…

Borówki z melonem

Składniki: 1 łyżka soku z pomarańczy 1 ½ łyżki miodu 1 szkl. borówek amerykańskich 2 szkl. melona pokrojonego w kostkę liście mięty Sposób wykonania:Sok pomarańczowy wymieszać z cynamonem i miodem po czym wrzucić do powstałej mieszanymi borówki oraz melony.Całość delikatnie wymieszać.Przed podaniem udekorować listkami mięty.