Składniki: ½ szkl. tłustej śmietany 1/8 łyżeczki lemoniady w proszku 4 plastry melona 2 szkl. świeżych borówek amerykańskich Sposób wykonania: Śmietanę lekko zmiksować z lemoniadą. Następnie melona ułożyć na talerzykach. Na każdym plasterku ułożyć borówki a na nich krem cytrynowy. Udekorować listkami mięty.
Tag: borówki
Owoce
Borówki z melonem
by Karol Rozmus • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka soku z pomarańczy 1 ½ łyżki miodu szczypta cynamonu 1 szkl. borówek amerykańskich 2 szkl. melona liście mięty Sposób wykonania: Sok pomarańczowy wymieszać z cynamonem oraz miodem. Następnie dodać oczyszczone borowiki, dokładnie wymieszać. Udekorować listkami mięty.
Cielęcina
Pieczeń cielęca w sosie borówkowym
by Witold Bogacki • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 1 łyżka oleju 1 szklanka przesmażonych borówek cukier do smaku 2 kwaśne, obrane i pokrojone w plastry jabłka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawione wcześniej mięso. Tak obsmażone porcję mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30 minut polewając wytwarzającym się sosem,…
Ciasta
Placek jagodowy śnieżny
by Milena Miler • • 0 Comments
Nalewki
Nalewka z borówek
by Agata Słomka • • 0 Comments
Składniki: 20 g suszonego piołunu 1 l wódki 1 kg borówek 2-3 szkl. cukru Sposób wykonania: Piołun zalać wódką i odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie przecedzić i do butli nasypać 1/3 butki borówek i zalać je płynem. Ponownie odstawić na 2 miesiące. Przecedzić i doprawić cukrem do smaku.