Składniki: 2 kg boczku 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki Vegety pęczek pietruszki pieprz sól Sposób przyrządzenia: Boczek zmielić na drobnym sitku. Pietruszkę posiekać. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i solą (czosnku można dodać więcej wg upodobań smakowych). Nałożyć przygotowany boczek do formy keksowej. Piec w temp. 200oC, około 80min.…
Tag: boczek
Grzyby
Sos grzybowy ekstra
by Leszek Kosmalski • • 0 Comments
Składniki: grzyby świeże lub mrożone po 20 dkg (najlepiej 4 rodzaje np. kurki, podgrzybki, prawdziwki, pieczarki), najładniej sos wygląda jeśli grzyby są małe i dajemy je w całości. Ja zadałem sobie trudu w znalezieniu takich, sos jest ekstra. 6 szalotek lub małych cebulek 1/2 l. bulionu warzywnego wędzony surowy boczek 10 dkg. masło 1 łyżka…
Piersi z kurczaka
Piersi kurczaka w warzywach z boczkiem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 dkg wędzonego boczku 1 duża cebula 2 zielone papryki 1 łyżka posiekanych łodyg selera naciowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 5 dkg żółtego sera sól, pieprz, curry do smaku olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na n…
Pierogi
Pierogi z serem i boczkiem
by Marta Osinowska • • 0 Comments
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy
Farsz:
- 50 dag dobrze odciśniętego białego sera
- 25 dag twardego żółtego sera
- 20 dag wędzonego boczku
- sól, biały pieprz, szczypta imbir (do smaku)
- 1 duża zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
Pierogi
Pierogi ruskie Agnieszki M
by Agnieszka Mikulska • • 0 Comments
Potrzebne przybory:
Patelnia, wałek do ciasta, stolnica, duży garnek, jeśli posiadamy robota kuchennego, to cały farsz można zrobić właśnie w nim w kilka sekund, wrzucając doń wszystkie składniki na farsz. Podobnie z ciastem.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Na stolnicę lub stół wysypać mąkę (ilość zależy od tego, ile chcemy mieć ciasta i czy chcemy mieć cienkie ciasto, czy grube). W kupce maki zrobić dziurkę, na tyle dużą, by zmieściło sie do niej – na początek – 3/4 szklanki wody. Rozrabiamy mąkę z wodą rękami, sypiąc do tego ok. 2 łyżeczki soli. Jeśli ciasto po kilku minutach rozrabiania jest za lepkie – dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za suche i nie chce się kleić – dolewamy troszkę wody. Urabiamy aż to konsystencji jednolitej (jak miękka plastelina).
Farsz:
Ziemniaki dobrze wcześniej ugotować i ostudzić, bo farsz z ciepłych ziemniaków wyjdzie za rzadki. Rozgniatamy ziemniaki, (żeby było łatwiej mieszać z innymi składnikami).
Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę, z pokrojoną w kosteczki kiełbasą lub boczkiem. Troszeczkę można dosolić. Usmażone – wrzucamy do tych ziemniaków. Ser rozdrabniamy, (też żeby było łatwiej wymieszać z resztą), wrzucamy do ziemniaków. Solimy, pieprzymy i mieszamy wszystko razem dopóki nie znikną większe grudki sera, ziemniaków, aż stworzy sie stała, jednolita masa, (żeby nie było tak, że połowa farszu to sam ser a połowa to np. ziemniaki z kiełbasą).
Z ciasta wałkiem formujemy duży placek z grubości średnio 5 mm. Szklanką wycinamy z niego kółka na pierogi. Masę zawijamy w kółka. Wrzucamy wszystkie (ale po kolei) na wrzątek – gotujemy aż wszystkie nie wypłyną na wierzch, czasem mieszając, (by nie przywarły do dna). Pierogi najlepiej podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem/kiełbaską na wierzchu, (warto więc na początku usmażyć więcej i nie zużywać wszystkiego do farszu).
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Agnieszka Mikulska