Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Pieczeń z mielonego boczku

Składniki: 2 kg boczku 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki  Vegety pęczek pietruszki pieprz sól Sposób przyrządzenia: Boczek zmielić na drobnym sitku. Pietruszkę posiekać. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i solą  (czosnku można dodać więcej wg upodobań smakowych). Nałożyć przygotowany boczek do formy keksowej. Piec  w  temp. 200oC,  około 80min.…

Sos grzybowy ekstra

Składniki: grzyby świeże lub mrożone po 20 dkg (najlepiej 4 rodzaje np. kurki, podgrzybki, prawdziwki, pieczarki), najładniej sos wygląda jeśli grzyby są małe i dajemy je w całości. Ja zadałem sobie trudu w znalezieniu takich, sos jest ekstra. 6 szalotek lub małych cebulek 1/2  l. bulionu warzywnego wędzony surowy boczek 10 dkg. masło 1 łyżka…

Pierogi z serem i boczkiem

Składniki:
Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • mąka do posypania stolnicy

Farsz:

  • 50 dag dobrze odciśniętego białego sera
  • 25 dag twardego żółtego sera
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól, biały pieprz, szczypta imbir (do smaku)
  • 1 duża zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów

Pierogi ruskie Agnieszki M

Potrzebne przybory:
Patelnia, wałek do ciasta, stolnica, duży garnek, jeśli posiadamy robota kuchennego, to cały farsz można zrobić właśnie w nim w kilka sekund, wrzucając doń wszystkie składniki na farsz. Podobnie z ciastem.

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Na stolnicę lub stół wysypać mąkę (ilość zależy od tego, ile chcemy mieć ciasta i czy chcemy mieć cienkie ciasto, czy grube). W kupce maki zrobić dziurkę, na tyle dużą, by zmieściło sie do niej – na początek – 3/4 szklanki wody. Rozrabiamy mąkę z wodą rękami, sypiąc do tego ok. 2 łyżeczki soli. Jeśli ciasto po kilku minutach rozrabiania jest za lepkie – dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za suche i nie chce się kleić – dolewamy troszkę wody. Urabiamy aż to konsystencji jednolitej (jak miękka plastelina).

Farsz:
Ziemniaki dobrze wcześniej ugotować i ostudzić, bo farsz z ciepłych ziemniaków wyjdzie za rzadki. Rozgniatamy ziemniaki, (żeby było łatwiej mieszać z innymi składnikami).
Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę, z pokrojoną w kosteczki kiełbasą lub boczkiem. Troszeczkę można dosolić. Usmażone – wrzucamy do tych ziemniaków. Ser rozdrabniamy, (też żeby było łatwiej wymieszać z resztą), wrzucamy do ziemniaków. Solimy, pieprzymy i mieszamy wszystko razem dopóki nie znikną większe grudki sera, ziemniaków, aż stworzy sie stała, jednolita masa, (żeby nie było tak, że połowa farszu to sam ser a połowa to np. ziemniaki z kiełbasą).
Z ciasta wałkiem formujemy duży placek z grubości średnio 5 mm. Szklanką wycinamy z niego kółka na pierogi. Masę zawijamy w kółka. Wrzucamy wszystkie (ale po kolei) na wrzątek – gotujemy aż wszystkie nie wypłyną na wierzch, czasem mieszając, (by nie przywarły do dna).
Pierogi najlepiej podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem/kiełbaską na wierzchu, (warto więc na początku usmażyć więcej i nie zużywać wszystkiego do farszu).
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Agnieszka Mikulska