Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi ruskie Agnieszki M

Potrzebne przybory:
Patelnia, wałek do ciasta, stolnica, duży garnek, jeśli posiadamy robota kuchennego, to cały farsz można zrobić właśnie w nim w kilka sekund, wrzucając doń wszystkie składniki na farsz. Podobnie z ciastem.

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Na stolnicę lub stół wysypać mąkę (ilość zależy od tego, ile chcemy mieć ciasta i czy chcemy mieć cienkie ciasto, czy grube). W kupce maki zrobić dziurkę, na tyle dużą, by zmieściło sie do niej – na początek – 3/4 szklanki wody. Rozrabiamy mąkę z wodą rękami, sypiąc do tego ok. 2 łyżeczki soli. Jeśli ciasto po kilku minutach rozrabiania jest za lepkie – dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za suche i nie chce się kleić – dolewamy troszkę wody. Urabiamy aż to konsystencji jednolitej (jak miękka plastelina).

Farsz:
Ziemniaki dobrze wcześniej ugotować i ostudzić, bo farsz z ciepłych ziemniaków wyjdzie za rzadki. Rozgniatamy ziemniaki, (żeby było łatwiej mieszać z innymi składnikami).
Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę, z pokrojoną w kosteczki kiełbasą lub boczkiem. Troszeczkę można dosolić. Usmażone – wrzucamy do tych ziemniaków. Ser rozdrabniamy, (też żeby było łatwiej wymieszać z resztą), wrzucamy do ziemniaków. Solimy, pieprzymy i mieszamy wszystko razem dopóki nie znikną większe grudki sera, ziemniaków, aż stworzy sie stała, jednolita masa, (żeby nie było tak, że połowa farszu to sam ser a połowa to np. ziemniaki z kiełbasą).
Z ciasta wałkiem formujemy duży placek z grubości średnio 5 mm. Szklanką wycinamy z niego kółka na pierogi. Masę zawijamy w kółka. Wrzucamy wszystkie (ale po kolei) na wrzątek – gotujemy aż wszystkie nie wypłyną na wierzch, czasem mieszając, (by nie przywarły do dna).
Pierogi najlepiej podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem/kiełbaską na wierzchu, (warto więc na początku usmażyć więcej i nie zużywać wszystkiego do farszu).
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Agnieszka Mikulska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *