Składniki:
- 50 dkg piersi z kurczaka
- ½ kostki masła
- 25 dkg ryżu
- 20 dkg chleba tostowego
- 1 szklanka kefiru
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ryż zalać 3 szklankami bulionu drobiowego, dodać 3 dkg masła, przyprawy, gotować powoli uważając aby nie przywarł. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, obrumienić na nim kostki chleba. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć przyrumieniony chleb, polać rosołem, na nim ułożyć ryż, a na ryżu pokrojone piersi z kurczaka. Całość polać kefirem, rozłożyć na nim resztę masła i posypać natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać gorące.