Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów leśnych
- 15 dkg masła
- 2 cebule
- 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
- 5 sucharków
- 2 jajka
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Suchary rozkruszyć. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Resztę masła rozgrzać w rondlu, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać grzyby, smażyć powoli aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić. Jajka zmiksować ze śmietaną. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami sucharki i grzyby, całość polać śmietaną z jajkami i posypać serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.