Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy
Farsz:
- 50 dag dobrze odciśniętego białego sera
- 25 dag twardego żółtego sera
- 20 dag wędzonego boczku
- sól, biały pieprz, szczypta imbir (do smaku)
- 1 duża zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
Sposób przyrządzenia:
Farsz: Boczek wędzony należy pokroić w kostkę (niezbyt drobną, gdyż boczek będzie przepuszczany przez maszynkę do mielenia), a następnie podsmażyć go na patelni. Kiedy podsmażony boczek przestygnie, przepuścić go przez maszynkę razem z białym serem. Następnie do przemielonej masy dodać starty żółty ser i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Farsz powinien być pikantny.
Ciasto: Należy przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajka, dodać szczyptę soli, dolać oliwę z oliwek, a następnie zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem ciepłą wodę. Starannie wyrobić ciasto ręką, po czym przykryć je lnianą ściereczką i pozostawić na pół godziny. Następnie należy podzielić ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawać krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki.
Na każdy krążek należy nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie, po czym krążek złożyć na pół i zlepić brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Kiedy już wszystkie pierogi będą zlepione, wkładać je partiami do wrzącej osolonej wody (dodać do wody 2-3 łyżki oliwy, aby pierogi nie skleiły się). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, po czym wyjąć je łyżką cedzakową i polać zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Marta Osinowska