Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z serem i boczkiem

Składniki:
Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • mąka do posypania stolnicy

Farsz:

  • 50 dag dobrze odciśniętego białego sera
  • 25 dag twardego żółtego sera
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól, biały pieprz, szczypta imbir (do smaku)
  • 1 duża zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów

Sposób przyrządzenia:
Farsz: Boczek wędzony należy pokroić w kostkę (niezbyt drobną, gdyż boczek będzie przepuszczany przez maszynkę do mielenia), a następnie podsmażyć go na patelni. Kiedy podsmażony boczek przestygnie, przepuścić go przez maszynkę razem z białym serem. Następnie do przemielonej masy dodać starty żółty ser i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Farsz powinien być pikantny.
Ciasto: Należy przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajka, dodać szczyptę soli, dolać oliwę z oliwek, a następnie zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem ciepłą wodę. Starannie wyrobić ciasto ręką, po czym przykryć je lnianą ściereczką i pozostawić na pół godziny. Następnie należy podzielić ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawać krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki.
Na każdy krążek należy nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie, po czym krążek złożyć na pół i zlepić brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Kiedy już wszystkie pierogi będą zlepione, wkładać je partiami do wrzącej osolonej wody (dodać do wody 2-3 łyżki oliwy, aby pierogi nie skleiły się). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, po czym wyjąć je łyżką cedzakową i polać zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Marta Osinowska

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *