Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 50 dkg gotowanego mięsa małży
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Mrożone, gotowane małże rozmrozić, dokładnie wypłukać, obsuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć mieszając kilka minut, dodać małże, przyprawić, smażyć jeszcze 2 minuty, schłodzić.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów) Przed podaniem polać dobrą oliwa, z oliwek
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Barbara NW