Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 10-12 łyżek wody
- szczypta soli
Farsz:
- 30 dag gotowanego zmielonego mięsa
- 30 dag ugotowanych ziaren fasoli białej (- 4 łyżki zostawione do posypania pierogów )
- 20 dag plasterków wędzonego boczku
- pieprz mielony
- majeranek
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na wysypanej mąka stolnicy (blacie). Szklanką wykrawać krążki. Ziarna fasoli rozgnieść i wymieszać z zmielonym mięsem. Doprawić farsz solą, majerankiem i pieprzem. Nadziewać krążki ciasta. Zlepiać. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiane skwarki. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem od skwarek, posypane skwarkami i ziarnami fasoli (podgrzanymi na patelni przy skwarkach).
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Elżbieta Świtulska