Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 10 dkg mielonego mięsa
- 20 dkg grzybów
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać grzyby, powoli dusić aż odparuje wydzielający się sos. Dodać mielone mięso, wymieszać, dusić razem 5 minut a ż mięso zmieni kolor, przyprawić, schłodzić.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Podawać polane śmietaną i posypane zieleniną.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Barbara NW