Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 40 dkg białego tłustego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Ser wraz z czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę i przyprawy, wymieszać.
Z ciasta wykrawać za pomocą radełka lub noża kwadraty. Na wycięty kawałek ciasta na łożyć farsz, przykryć drugim kwadratem, skleić dokładnie. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Polać roztopionym masłem.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Barbara NW