Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Pstrąg z migdałami Ilony

Składniki: pstrągi całe 5 sztuk płatki migdałowe 12,5 dag masło 12 dag czosnek 2 ząbki limonka 2 sztuki boczek 5 plasterków sól pieprz Sposób przyrządzenia: Pstrągi należy wypatroszyć, oskrobać i umyć. Skropić sokiem z limonki. Czosnek po obraniu należy posiekać. 10 dag płatków migdałowych należy utrzeć z 10 dag masła, czosnkiem pieprzem i solą. Piekarnik…

Kraszanka

Składniki: ziemniaki 1,5 kg chudy boczek 15 dag cebula 15 dag liść laurowy pieprz sól ziele angielskie smalec 20 g Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy umyć, następnie obrać, podobnie cebulkę. Zarówno ziemniaki jak i cebulkę należy pokroić w plasterki. Boczek należy pokroić w kostkę i usmażyć. Garnek należy wysmarować smalcem, następnie dodać do niego połowę usmażonego…

Cepelinki

Składniki: ziemniaki 1 kg ziemniaki ugotowane 4 sztuki Nadzienie: mięso mielone 30 dag cebula 1 sztuka majeranek sól pieprz Sos: boczek 10 dag cebula 1 sztuka kwaśna smietana 1,2 dag sól pieprz Sposób przyrządzenia: Surowe ziemniaki należy po obraniu i umyciu drobno zetrzeć, zaś ugotowane rozgnieść. Wymieszać ze sobą, a następnie posolić. Cebulkę należy posiekać…

Grillowany boczek w ziołach

Składniki: boczek surowy 10 plastrów cienkich olej 1/2 szklanki czosnek 3 ząbki rozmaryn majeranek tymianek oregano sól pieprz Sposób przyrządzenia: Boczek należy oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki należy włożyć posiekany bardzo drobno czosnek, wszystkie zioła i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną bejcą należy smarować plastry boczku, po posmarowaniu należy włożyć boczek do lodówki…

Boczek wieprzowy z fasolą

Składniki: 150 g boczku 200 g gotowanej kiełbasy 500 g fasoli 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 cebule 2-3 łyżki tłuszczu łyżka mąki cukier pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki sól Sposób wykonania: Boczek zalać małą ilością wody i ugotować. W między czasie namoczona fasolę również ugotować. Następnie cebulę pokroić w krążki, które podsmażyć, wówczas dodać do…