Składniki:
- ziemniaki 1 kg
- ziemniaki ugotowane 4 sztuki
Nadzienie:
- mięso mielone 30 dag
- cebula 1 sztuka
- majeranek
- sól
- pieprz
Sos:
- boczek 10 dag
- cebula 1 sztuka
- kwaśna smietana 1,2 dag
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Surowe ziemniaki należy po obraniu i umyciu drobno zetrzeć, zaś
ugotowane rozgnieść. Wymieszać ze sobą, a następnie posolić. Cebulkę
należy posiekać i podsmażyć, dodać do niej mięso. Przyprawić do smaku.
Ciasto ziemniaczane należy rozpłaszczać na placuszki i wypełniać zimnym
farszem i formować " cygara". Tak uformowane cepeliny należy gotować
około 20- 25 minut w osolonej wodzie. Z posiekanej i podsmażonej
cebulki, boczku, śmietany i przypraw należy przygotować sos. Polewać nim
cepeliny.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos