Składniki: 1 królik 100 g boczku 2 łyżki śmietany ½ łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Królik oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować go słupkami boczku. Następnie królika posmarować śmietaną i posypać orzechami włoskimi. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i upiec w rozgrzanym piekarniku.
Tag: boczek
Przekąski
Placek lotaryński
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 4 jajka 1 żółtko 20 dag. wędzonego boczku 15 dag. żółtego sera 200 ml. gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ubić ze śmietaną , dodać ser, boczek i natkę. Doprawić solą i…
Warzywa
Kartoflanka berlińska
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. ziemniaków 20 dag. wędzonego boczku ze skórą 3 cebule łyżka majeranku marchewka kawałek selera por 5 szklanek bulionu łyżka oleju sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki chwilę smażyć i przełożyć do garnka. Dodać skórę z boczku i pozostałe umyte i pokrojone…
Wołowina
Wołowe kotlety z boczkiem
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 35 dag mięsa wołowego bez kości 6 dag wędzonego boczku 2 dag margaryny 1/3 szklanki mleka cebula olej jajko 10 kromek bułki ½ kajzerki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso wołowe razem z wędzonym boczkiem zemleć w maszynce. Bułkę zalać ciepłym mlekiem, a gdy napęcznieje, trochę odcisnąć. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć i dodać do mięsa.…