Składniki:
- 25 dag mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag ziemniaków
- 5 dag wędzonej słoniny lub boczku
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 szkl. mleka
- sól
- pieprz
- cebula
Sposób wykonania:
Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić tłuszcz.
Na tłuszczu podsmażyć nie zarumienić cebule drobno pokrojoną oraz czosnek, zalać około 1,5 litra wody.
Następnie dodać zamrożony szpinak i razem gotować około 5 minut.
Oddzielnie ugotować ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą miękkie przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.
Podprawić ją mlekiem wymieszanym z mąką.
Doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku solą oraz pieprzem do smaku.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Monikę