Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Boczek zapiekany z cebulą

Składniki: 1 kg chudego boczku 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 liść laurowy 2 cebule Sposób wykonania:    Mięso zalać wodą. Dodać jeszcze liść laurowy, ocet, sól, pieprz oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić na plasterki, usuwając żeberka. Następnie mięso kłaść…

Zapiekanka z metką

Składniki: 800 g ziemniaków 100 g chudego boczku 3 cebule pieprz majeranek kminek 1 pojemniczek śmietany 200 g metki 4 jajka 1 łyżka natki pietruszki Sposób wykonania: Ziemniaki gotować w osolonym wrzątku około 20 minut po czym je odcedzić, obrać i pokroić w platery. W między czasie stopić pokrojony boczek i dodać do niego ziemniaki.…

Gulasz z mortadeli na boczku

Składniki: 150 g chudego wędzonego boczku margaryna 3 cebule 500 g mortadeli 1 puszka pomidorów 1łyzeczka bulionu 1 mała puszka kukurydzy zagęstnik do sosów sól pieprz mielona papryka bazylia 100 g śmietany 20% Sposób wykonania: Pokrojony boczek podsmażyć na margarynie po czym dodać posiekaną cebulę. W między czasie mortadelę pokroić w kostkę, paprykę w słupki…

Śliwki zawijane w boczek

Składniki: 3 goździki ½ kawałka cynamonu sok z ½ cytryny 1/8 l czerwonego wiana 20 suszonych śliwek 20 migdałów 12 platerów boczku 4 szpikulce Sposób wykonania: Śliwki zalać winem, dodać goździki, sok z cytryny oraz cynamon. Całość wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia śliwki odsączyć i w środek każdej włożyć migdał. Każdą śliwkę owinąć…

Żurek kielecki

Składniki:

    •    0,5 l zakwasu do żurku
    •    1 l wywaru warzywnego
    •    25 dag wędzonego boczku
    •    50 da białej kiełbasy
    •    20 dag wiejskiej szynki
    •    8 jajek
    •    kilka ząbków czosnku
    •    kilka suszonych grzybów
    •    liść laurowy
    •    ziele angielskie
    •    sól
    •    pieprz