Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 100 g chudego boczku
- 3 cebule
- pieprz
- majeranek
- kminek
- 1 pojemniczek śmietany
- 200 g metki
- 4 jajka
- 1 łyżka natki pietruszki
Sposób wykonania:
Ziemniaki gotować w osolonym wrzątku około 20 minut po czym je odcedzić, obrać i pokroić w platery.
W między czasie stopić pokrojony boczek i dodać do niego ziemniaki.
Następnie wrzucić jeszcze posiekaną cebulę i dusić razem.
Doprawić do smaku majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
W między czasie metkę pokroić w platery.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przełożyć połowę ziemniaków, na nich ułożyć metkę i przykryć resztą ziemniaków.
Zalać całość jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.