Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z metką

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 100 g chudego boczku
  • 3 cebule
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • 1 pojemniczek śmietany
  • 200 g metki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki gotować w osolonym wrzątku około 20 minut po czym je odcedzić, obrać i pokroić w platery.
    W między czasie stopić pokrojony boczek i dodać do niego ziemniaki.
    Następnie wrzucić jeszcze posiekaną cebulę i dusić razem.
    Doprawić do smaku majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
    W między czasie metkę pokroić w platery.
    Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przełożyć połowę ziemniaków, na nich ułożyć metkę i przykryć resztą ziemniaków.
    Zalać całość jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *