Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Kotlety wegetariańskie z ostrą przyprawą curry

Składniki: mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała pekińska 4 duże ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 jajka 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku ostra przyprawa curry/szczypta 1 ½ szklanki płatków kukurydzianych/zmielonych olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć obrać, ugotować. Seler, pietruszkę i marchewkę umyć obrać, ugotować.…

Naleśniki ze szpinakiem Iwony

Składniki: 5 dkg masła 2 jajka 200 ml mleka 100 gr mąki masło do pieczenia Nadzienie: paczka  mrożonego szpinaku 250 gr sera pleśniowego Ricotta 3 łyżki parmezanu 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Masło, jajka,  mleko, mąkę dokładnie miksujemy. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy naleśniki. Rozmrażamy szpinak dodajemy ser pleśniowy, tarty…

Duszone ogórki

Składniki: 1 kg ogórków zielonych ½ szklanki wody 5 dkg masła 3 dkg mąki sól sok z cytryny zielony koperek Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w kostkę, zalać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę , rozprowadzić wywarem z ogórków. Wymieszać z ogórkami, doprawić solą, sokiem z cytryny…

Risotto Iwony

Składniki: 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 por paczka mrożonych warzyw 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, papryka w proszku Sposób przyrządzenia: Ryż zalewamy trzema szklankami osolonej wody i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy mrożone warzywa i pokrojone w paski, por i paprykę. Gotujemy jeszcze…