Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety wegetariańskie z ostrą przyprawą curry

Składniki:

  • mały seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała pekińska
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • ostra przyprawa curry/szczypta
  • 1 ½ szklanki płatków kukurydzianych/zmielonych
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć obrać, ugotować. Seler, pietruszkę i marchewkę umyć obrać, ugotować. Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną kapustę pekińską i jeszcze moment pogotować  Wystudzić. Miękkie warzywa zmiksować lub zemleć na maszynce. Na maśle podsmażyć obraną cebulę i czosnek uprzednio drobno posiekane. Dodać warzywa i bułkę tartą. Przez moment jeszcze mieszając, smażyć. Dodać jajka , przyprawić solą, pieprzem i ostrą przyprawą curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować łyżką kotlety obtoczone w płatkach kukurydzianych. Na patelni na rozgrzanym oleju smażyć na jasno złoty kolor z obu stron.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *