Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 10 dkg suszonych moreli
- 10 dkg suszonych śliwek bez pestek
- 2 cebule
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- szklanka ryżu łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
Piersi z indyka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, przekroić wzdłuż, naciąć kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem. Śliwki i morele zalać na moment wrzątkiem i osączyć. Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Morele i śliwki pokroić w grube paski, napełnić kieszeń z piersi, spiąć wykałaczkami i włożyć do cebuli, dodać cynamon. Podlać wodą tak, aby mięso było przykryte i dusić około 30-40 minut. Ugotować ryż na półtwardo, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim ryż i uprzednio przygotowane piersi indycze, polać wywarem z mięsa. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika o temperaturze 150 stopni i piec około 25 minut.