Składniki: 500 g baraniny 1 ½ szkl. ryżu 200 g fasoli 3,5 łyżki tłuszczu kminek natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Baraninę pokroić w kostkę, którą podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas oprószyć je solą i podlać odrobiną wody. Trzymać na ogniu do miękkości. W między czasie fasole zalać wodą i ugotować a ryż podsmażyć an…
Tag: baranina
Baranina
Mostek barani z kaszą gryczaną
by Patrycja • • 0 Comments
Składniki: 1 kg baraniny 1 szkl. kaszy gryczanej 2 szkl. wody 5 cebul 12 łyżek rozpuszczonego masła bulion sól Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować po czym dodać posiekaną cebulę, masło raz odrobinę bulionu. Całość dokładnie wymieszać. Nafaszerować mostek kaszą i zaszyć go. Ułożyć mostek na brytfannie wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i…
Baranina
Baranina z ziemniakami i cebulą
by Marta L • • 0 Comments
Składniki: 1-1,2 kg udźca baraniego 10 ziemniaków 4 cebule 12 łyżek masła 1 główka czosnku ½ szkl. 3 % octu Sposób wykonania: Baraninę zalać osolona wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie baraninę odcedzić i naszpikować czosnkiem pokrojonym w słupki. Całość posmarować masłem i skopić octem. Baraninę ułożyć w brytfannie a na około…
Baranina
Mostek barani duszony z kapustą
by Beata Półtorak • • 0 Comments
Składniki: 600 g baraniny(mostek) 1 kg kapusty 3-4 jabłka 1/2 łyżki tłuszczu 1 szkl. bulionu sól majeranek kminek natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso pokroić razem z kośćmi po czym podrumienić. Następnie dodać do mięsa posiekaną kapustę i jabłka pokrojone w plasterki. Całość oprószyć solą, majerankiem oraz kminkiem i podlać 1 szklanką wodą. Trzymać do miękkości…
Baranina
Picadillo
by Katarzyna Wronowska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag baraniny 30 dag czerwonej papryki w strąkach 25 dag pomidorów 1 cebula 2 jajka 6 dag masła pieprz sól kieliszek czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i dusić na połowie masła do miękkości. Obrać z twardej skórki i posiekać. Cebulę pokroić i poddusić na pozostałym maśle. Mięso umyć i…