Składniki:
- 250 g wieprzowiny
- 250 g baraniny
- 1 łyżka musztardy
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka chili
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 cebula
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól
Składniki: 4 porcje mięsa baraniego 3 ziemniaki 1 żółtko tymianek oliwa z oliwek Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym dodać do nich tymianek oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać. Następnie baraninę pokroić i obtaczać w ziemniaczanej masie. Usmażyć na rozgrzanej oliwie. Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Monika
Składniki: 50 dag mielonej baraniny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek oraz cebulę posiekać i dodać do mięsa. Następnie wbić do mięsa jeszcze jajko i dodać mąkę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrobić. Z powstałej masy formować kuleczki, które nabijać na patyczki od szaszłyków. Ułożyć…
Składniki: 1 kg combra łyżeczka suszonej lebiodki 5-6 ząbków czosnku sok z cytryny 10 dag żółtego sera 1 ½ szkl. zsiadłego mleka 2 łyżki oleju łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Zsiadłe mleko wymieszać z sokiem z cytryny po czym zalać mięso i wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso z…
Składniki: 1 kg jagnięciny 2 pomarańcze łyżka sosu sojowego ½ szkl. bulionu 3 łyżki oleju łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku imbir zielenina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze na małym ogniu ok. 15-20 minut. W między…