Składniki: 4 bakłażany 5 łyżek oliwy pieprz garść liści bazylii 250 g startej mozzarelli porcja sosu pomidorowego 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Bakłażany pokroić na plastry, które skropić oliwą. Przełożyć je na blachę i oprószać pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika…
Tag: bakłażany
Bakłażany
Pieczone bakłażany z czosnkowym sosem
by Karina Cieplińska • • 0 Comments
Grill
Wegetariański mix z grilla
by Dagmara Cabaj • • 0 Comments
Składniki 3 pokrojone w plastry młode cukinie 3 pokrojone w plastry bakłażany 6 pokrojonych na połowę grzybów leśnych lub pieczarek 2 oczyszczone, pokrojone grubo papryki Marynata: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanych ulubionych ziół 2 posiekane ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry bakłażana posolić, odstawić na sicie aby obciekły…
Pizza
Pizza z warzywami i kiełbasą
by tinca • • 0 Comments
Sos: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę,…
Przetwory domowe
Bakłażany marynowane Justyny
by Justyna Czerniawska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg bakłażanów 2 główki czosnku natka pietruszki koperek 2 cebule liść laurowy sól pieprz olej Marynata: ¾ szkl. wody ¾ szkl. oleju ¾ szkl. octu 5 % Sposób wykonania: Obrane bakłażan pokroić kostkę po czym oprószyć je solą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wycisnąć sok, który się pojawił i przepłukać…