Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakłażany

Bakłażany duszone ze śmietaną

Składniki: 5 bakłażanów sól 2 ½ łyżki maki 3 łyżki margaryny 1 ¼ szkl. śmietany łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bakłażany obrać po czym pokroić je w krążki, które gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Po tym czasie odcedzić je, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Następnie wlać 1 szklankę wody i doprowadzić…

Mix grillowanych warzyw z kwaśnym dresingiem

Składniki: 5 młode bakłażany 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule Dresing: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu 3% 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej naci pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana pozakłuwać widelcem. Warzywa piec na dobrze nagrzanym grillu często obracając. Upieczone, odpowiednio miękkie…

Bakłażany zapiekane z pomidorami

Składniki: 2 bakłażany 6 pomidorów 2 łyżki tartej bułki 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml oliwy 1 łyżka rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić na plastry, które usmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie czosnek rozetrzeć z solą i wysmarować nim naczynie żaroodporne. Następnie pomidory pokroić na plastry i układać…

Bakłażany pieczone z miodem

Składniki: 700 g bakłażanów 120 ml  oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sól pieprz 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Oczyszczone bakłażany pokroić na ukośne plastry, które skropić oliwą i oprószyć solą. Ułożyć je  na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. W między czasie…