Składniki: 6 bakłażanów 100 ml czerwonego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml wody 1 łyżka posiekanego fenkułu 150 ml oliwy 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego oregano 1 liść laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w plastry i włożyć do rondla z…
Tag: bakłażany
Wegetariańskie
Smażone plastry bakłażana Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Sałatki
Sałatka z szynki, bakłażanów i ziemniaków
by Weronika Majda • • 0 Comments
Składniki: 120 g szynki 1-2 ziemianki 2 pomidory 150g bakłażanów ¾ szkl. majonezu z chrzanem sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym je obrać i pokroić w słupki. Następnie pomidory pokroić w plasterki a szynkę i bakłażany pokroić w słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed…
Bakłażany
Bakłażany po katańsku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 4 bakłażany 3 pomidory 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sol pieprz Przygotowanie: Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry ,posolić i zostawić na pół godziny, po czym osączyć i wysuszyć. Następnie bakłażany przesmażyć na rozgrzanej oliwie ,aż się zrumienią. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu i…
Grill
Bakłażany w miodowej marynacie
by julias • • 0 Comments
Składniki 1 kg bakłażanów 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego 1/4 litra naturalnego jogurtu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku biały pieprz sól Sposób przyrządzenia Łączymy miód, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy zioła. Bakłażany myjemy, kroimy w podłużne plastry grubości około 1/2…