Składniki: 2 ziemniaki 1 jajko 2 ½ łyżeczki twarożku łyżeczka jogurtu sól pieprz sok z cytryny łyżka ziół: tymianek, bazylia, oregano Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować. W między czasie do twarożku dodać jogurt oraz posiekane zioła wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie ziemniaki odcedzić i obrać i razem z jajkami…
Tag: bakłażany
Bakłażany
Bakłażany na ostro
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany puszka całych pomidorów w zalewie cebula 1/2 szklanki oleju 4 ząbki czosnku sól gałązki rozmarynu łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie; Bakłażany naciąć wzdłuż na 4 części ,posolić i odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory osączyć i pokroić w drobna kostkę. Rozmaryn posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić…
Bakłażany
Bakłażany po katańsku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 4 bakłażany 3 pomidory 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki oliwa z oliwek sol pieprz Przygotowanie; Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Potem odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwie i przesmażyć bakłażany do zrumienienia się, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w…
Bakłażany
Bakłażan z mozarellą w majonezie
by Albina Jawicz • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 2 pomidorki 20 dag sera mozarella majonez sojowy oregano oliwa z oliwek Wykonanie: Pomidory umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Bakłażany umyć i pokroić na plastry wzdłuż, tak jak pomidory na grubość 1 cm. Oprószyć je delikatnie solą i zostawić tak na 30 minut. Plastry bakłażana i…
Włochy
Melanzane marinate
by Dorota • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 1 żółta cebula ½ główki czosnku 1 szkl. cukru 2 szkl. białego octu winnego 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku Sposób wykonania:Bakłażany pokroić w paski, czosnek posiekać a cebulę pokroić w tatarki.Całość wrzucić do garnka, zalać octem i wrzucić jeszcze liście laurowe, tymianek oraz wsypać cukier.Trzymać na małym ogniu ok. 20 min.Sałatkę…